Damla Sulama, genel bir tanımlama ile bitki gelişimi için gerekli olan suyun belirli bir boru sistemi aracılığı ile taşınıp yan boru(Lateral) üzerine veya içine yerleştirilen ve damlatıcı olarak adlandırılan özel yapıdaki araçlarla bitki kök bölgesi çevresine damlalar şeklinde uygulanmasıdır. Damla Sulamada temel amaç bitkinin kullandığı suyu, istenirse bitki besin maddeleriyle birlikte aşırı bir su isteği yaratmadan vermektir.
Damla Sulama sistemi, Yağmurlama sulama sistemine göre daha düşük işletme basıncı altında çalışan, küçük kesit alanına sahip borularla suyu sık aralıklarla ve az miktarda toprağın belli bir bölümüne uygulamaktır. konusunda sorularınız için bizi arayabilirsiniz.
Damla Sulama sistemi, denetim ünitesi, boru hatları ve damlatıcılardan oluşur. Denetim ünitesi, basıncın düzenlendiği, suyun filtre edildiği, su ölçüm işlemlerinin yapıldığı ve gübrelerin uygulanabildiği bölümdür.
Damla Sulama Borularının faydaları
Boru içine belirli aralıklarla yerleştirilen labirentler suyun istenilen miktarlarda bitki köküne verilmesini sağlar.
Ayrıca, bu yöntemle suda eritilebilen gübrelerin de su ile birlikte bitki köküne ulaştırılması sağlanır. Böylece gübre tasarrufu da sağlar.
Klasik sulama yöntemlerinin uygulandığı tarımda, bitki suya ulaşabilmek için daha fazla kök salar; fakat bu sistemde su direkt bitki köküne verildiği için bitki fazla kök salmaz ve gücün kök yerine ürüne gitmesi sağlanır.
Damla sulama sistemi havadaki rutubeti azalttığı için mantar gibi rutubetli ortamda yaygınlaşan hastalıkları önemli ölçüde engeller.
Yabancı ot gelişimine imkân vermez.
Toprağın havalanmasını sağlar.
Su kullanma randımanını yükseltir. Klasik sulama yöntemlerine göre yüksek tasarruf sağlar.
Sulama işçiliğini en aza indirir.
Boru Hatları ve Damlatıcılar
a) Ana Boru: Ø32 – Ø160mm çap aralığında PE100 Borular kullanılmaktadır.
b) Manifold Borusu: Ana borudan Lateral ve Damlatıcılara dağıtmak için kullanılır Ø20 – Ø63mm çap aralığında PE100 Kangal Borulardır.
c) Lateral Borular: Bitki sırasına paralel döşenen Ø16 – Ø20mm damlatıcı borulardır.
Damla Sulama Özellikleri;
Hasattan sonra boruları bobinin içinde kırılmayacak şekilde tarladan toplayınız.
Güneşten uzak tutunuz
Tarladan toplanırken boruların biti kök ve kök çevresine takılması söz konusudur. Bu sebepten dolayı çok zorlamadan çekiniz.
Damla Sulama Boruları tarladan toplanmadan önce içerisine kaçmış olan pislikleri, kimyasalları kesinlikle temizleyiniz.
Depolama yapılacak yerde hasar görmeyecek şekilde istiflenmelidir.
Kemirgenlerin ulaşamayacağı yerde bekletilmelidir.
Sezon bitiminde boruların tarladan kaldırılırken mekanik zararların oluşmaması bakımından çok ufak çaplı makaralarla sarılmamalarına dikkat edilmelidir. Toplanan makaralar kaldırıldıkları depolarda, fare gibi kemirgen hayvanların zarar vermelerine karşı korunmalıdır.